Clarence Clemons

TRIBUTE DENNIS VOOR CLARENCE

BruceBrother Dennis heeft na aanleiding van het overlijden van Clarence Clemons het nummer You’re a friend of mine opgenomen op video. Het is een prachtige akoestische versie geworden die het aanhoren zeker waard is.

 

Clarence had met  You’re A Friend Of Mine, een duet met Jackson Browne, een hit in 1985. Clarence overleed op 18 juni 2011 in Florida. De in alle opzichten grootste rocksaxofonist werd 69 jaar. Hij was (met tien jaar onderbreking) bijna veertig jaar blikvanger van de beste live-rockband ooit. Volgens Springsteen was hij er ‘the heart and soul’ van Clemons ontmoette Springsteen in 1971 in Asbury Park, New Jersey, en hoorde vanaf de oprichting in 1972 tot The E Street Band, al kreeg die pas in 1974 zijn naam. Vooral in de vroege jaren waren er wat wisselingen, maar Clemons was er altijd.


Jungleland

De saxofoon was geluidsbepalend op de reeks albums die van Springsteen vanaf 1975 een superster maakten. Clemons kreeg als enige bandlid een prominente plek op de hoesfoto van Born To Run (1975). Zijn solo in de epische albumafsluiter Jungleland geldt niet alleen als Clemons’ studiohoogtepunt (live bereikte hij nog grotere hoogten), maar ook als een van de beroemdste hoofdrollen van de saxofoon in de rockhistorie.

Clemons drukte zijn stempel op hits als Thunder Road (1975), Badlands (1978) en Dancing In The Dark (1984), maar was ook zónder Springsteen succesvol. Hij leverde gastbijdragen aan platen van artiesten als Ringo Starr,  Aretha Franklin, Zucchero, Joe Cocker en dit jaar nog Lady Gaga.